Navodila za uporabo Spletne vadnice

O vadnici

Ideja o Spletni vadnici je zagledala luč sveta leta 2013, ko sem Mateji Verlič v pogovoru omenil, da se učim programiranja v Python-u in pri tem delam zapiske. Predlagala je, da bi te zapiske objavil kot spletno stran, da bi jih lahko uporabljali tudi ostali, predvsem tisti, ki se želijo naučiti osnovnih stvari o programiranju. Zbral sem material iz zapiskov, ga obogatil s praktičnimi primeri in možnostjo preizkusa in reševanja posameznih primerov. Tako je nastala Spletna vadnica za programski jezik Python.

Mateja Verlič - hvala za usmeritve in nesebično pomoč.


Navodila za uporabo

Spletna vadnica je na voljo brezplačno in je enostavna za uporabo. Sestavljena je iz sklopa vaj, pri katerih se uporabnik seznani z osnovami programiranja v Python-u. Tudi pri ostalih programskih jezikih so osnovne stvari podobne, le zapis je pri vsakem od njih drugačen.

1. Registracija in prijava

Uporabnik se registrira in tako pridobi polna pooblastila za uporabo Spletne vadnice.

2. Vaje

Vaje so urejene po sklopih, če se kje zatakne je na voljo stran s pomočjo. Vprašanja in odgovore lahko najdete v Google skupini Spletna vadnica. Pri vsaki vaji se tudi preveri rezultat, ali je pravilen. Pri zadnji vaji lahko uporabnik preizkuša tolmač po želji in brez omejitev.

3. Preizkus kode v brskalniku

Pri vsaki vaji je na voljo tudi posebno okence, kjer lahko kodo preizkusite.


V polje z besedilom pišete Python kodo, ki je v vajah posebej označena. S klikom na gumb Poženi to kodo zaženete, v spodnje okence pa se izpiše rezultat. Rezultat se pri vseh vajah preverja, zato pazljivo berite navodila. Pri zadnji vaji (modul random) je preverjanje onemogočeno, tako da lahko poljubno raziskujete. Za zahtevnejše stvari in bolj obširno raziskovanje priporočam namestitev Python-a na računalnik - klikni tukaj! Vadnica ima vgrajen tudi preprost razhroščevalnik, ki vam javi napako in jo opiše, če gre kaj narobe. Python bloke kode označuje z štirikratnim presledkom (zamik kode). Pri drugih programskih jezikih se običajno uporabljajo zaviti oklepaji. Ko kodo pišemo v polje, moramo biti pazljivi glede zamika!


Zahtevnejše učenje programiranja v Python-u

Za naprednejše programiranje v Python-u je na voljo zelo bogata dokumentacija na Python-ovi uradni spletni strani, na voljo je ogromno knjig za različna področja uporabe Python-a, na spletu obstaja tudi veliko primerov kode in raznih uporabnih modulov.

Pojdi na prvo vajo ➦